Mr.świr napisał:
Rysiek piszesz że masz "dobrą wodę z kranu" co przez to rozumiesz-mierzyłeś ją?
Tak mierzyłem, mierzę od wielu lat. Dawałem do badania nawet kiedyś, spoglądam na wyniki co miesiąc na stronie internetowej z naszej stacji uzdatniania OPWIK . Staram się jak coś piszę wcześniej wiedzieć albo się dowiedzieć.
Ja rozumiem że to woda o zerowych parametrach,pH obojętnym,woda bez fenoli i metali ciężkich bez chloru i chloraminy to woda która nie występuje chyba raczej w Polsce i zapewne nigdzie na świecie-niestety
Tu raczej marzenia które wątpię żeby się kiedykolwiek spełniły. Chyba że, sam będziesz miał stację pomiarową i uzdatnianie wody to potrzeb które będziesz chciał.
Woda ma się mieścić w normach wytycznych z UE. Nic ani, Ty ani ja Bolek i Lolek nie poradzimy. Gdyby np. się nie mieściła i sporo odbiegała od parametrów przyjętych można by coś......skarżyć

.A, tak póki leci z kranu i nikt nie zachorował czy, co gorsza umarł będziemy pili to co jest.
( Wodę RO/DI jak wspominałem trzeba uzupełniać w "witaminki" bo jałowa woda jest bardzo groźna dla zdrowia.
Osobiście "jadę" w 99% na RO ,ale woda w filtrze przepływa przez torf, szyszki olchy. Tak więc jest wzbogaca się w garbniki, kwasy huminowe i ich związki, kwasy organiczne, i sole mineralne w postaci wody z kranu itp.(plus Flex'owa mikstura w słoiku po ogórach

)
Ludzie mieszają ja z czymkolwiek popadnie,kranówa,odpad,mineralna bo ile użytkowników tyle pomysłów ale osobiście nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania a co do kosztów to niestety akwarystyka do tanich nie należy a czasem wydaję mi się że jest to "studnia bez dna"
To fakt jak piszesz są różne metody są różne modyfikacje tych że metod. Wychodzą różnie nie będę tu pisał która, jest najgorsza a, która najlepsza. Potrzeby każdego akwarium są inne. Czasami trzeba się starać, pracować nad wodą. Czasami wystarczy po prostu odkręcić kran i podmienić wodę żeby wszystko było
Wyniki pomiaru PO4 otrzymuję z fotometru 713/25 Hanna Instruments więc wynik uważam za bardziej wiarygodny od testów kropelkowych które jak napisałeś lubią oszukiwać względem czasu pomiaru no chyba że mi hanka coś zaczyna "szwankować" cholera sam już nie wiem
Co do Hanki to hmmm

szczerze nie wiem. Firmę znam ale, te różnice w pomiarach
p.s. Możesz mi zdradzić dlaczego uważasz że temperatura ma wpływ na szybkość przerobu wody RO?
do wszystkich -czy ktoś wie jaka jest optymalna temperatura do RO? podpowiem że firmy testują membrany w temp 77F(25C) i 60psi ale nie jest to optimum zalecane w wręcz przeciwwskazane
Najlepszy zakres w jakiej powinna pracować membrana to przedział miedzy 10C a 25C
Te 25C to raczej standard przyjęty. Wyższa temperatura wcale nie jest oznacza lepiej.
Woda może i szybciej nam skapuje ale, membrana jest szybciej zużywana a, i woda mniej dokładniej oczyszczana. To samo tyczy się ciśnienia czy wyższe tym szybciej będzie następowało niszczenie membrany.
W moich skromnych Gierkowskich

progach jest ciśnienie między 2, a 3,5 psi
Czy nie robimy off top'u?........możemy pisać do woli. Jak coś będzie nie tak góra da znać